Bruxweb

Webbdesign IT Företagande Innovationer

Att skapa en bra startsida

Startsidan på en webbplats är kanske en av de viktigaste sidorna man kan designa. Här tittar vi lite närmare på varför detta är fallet och hur man kan skapa en bättre startsida.

Varför är startsidan viktig? Det självklara är ju att de flesta som kommer till ens sajt kommer nog in via startsidan. Med mer specifika sökningar på Google kanske man hamnar på en undersida istället, men majoriteten av trafiken landar på startsidan först. Det säger ju då sig själv att startsidan är ens bästa chans att göra ett gott första intryck på besökaren.

Enligt forskning kan det ta så lite som 50 millisekunder för en besökare att bilda sin första uppfattning av en sajt. Och för att understryka hur kort tid detta faktiskt är kan man påpeka att en blinkning endast tar 100-400 millisekunder. Studien fokuserade på två aspekter:

  • hur komplex designen uppfattades vara
  • hur representativ den var för branschen

Det är också ett vedertaget faktum att första intrycket kan vara väldigt svårt att släppa, något man kan läsa om i mer detalj på livescience.com.

En sak man alltid bör tänka på därför är att se till att alla som besöker ens sajt snabbt kan få en uppfattning om vad den handlar om. Vilket blir allt mer viktigt om domännamnet i sig inte tydliggör detta på något sätt. Ta till exempel sajten vasacasino. Namnet säger ju inget om vilken typ av information man kan hitta där, men startsidan gör detta klart och tydligt på en gång med hjälp av både text och bilder.

Nästa stora utmaning är att ha relevant information som får besökare att stanna kvar på sajten. Detta kan läggas upp på många olika sätt beroende på vad det för typ av sajt man skapar. Är det en sajt för ett företag vill man ju påpeka vad det är man kan erbjuda för produkter eller tjänster och hur man kan ge mervärde till sina kunder. Är det istället en blogg där man skriver om ett intresse man har är det ju bra att ha tydlig information om artiklar man har skrivit och kanske även lyfta fram de mest lästa eller kommenterade artiklarna på bloggen.

Efter detta måste det vara klart och tydligt hur man som besökare fortsätter att utforska och använda sajten. Detta kan man ofta se till att tydliggöra genom ett bra menyssytem