Bruxweb

Webbdesign IT Företagande Innovationer

Jobba via bemanningsföretag

Finns det dåligt med fasta tjänster på din ort? Eller är du ute efter mer variernade miljöer och arbetsuppgifter inom ditt yrke? Då kan ett bemanningsföretagsanställning vara perfekt för dig. 

Bemanningsföretag finns inom nästan alla branscher, arbete med privat arbetsförmedlingen är väldigt stärkt inom exempelvis sjukvården där ruljansen på personal är stor. Du som är exempelvis utbildad läkare har möjlighet att få jobba i ombytliga miljöer till schyssta villkor via ett bemanningsföretag. 

Tanken är att du anställs av bemanningsföretaget som sedan "hyr" ut dig till olika kommuner och landsting som de har avtal med. Oftast finns det en garantilön som du får även om du inte ett har jobb för tillfälle, men istället kanske lönen är lite lägre en genomsnittet för ditt yrke. Bemanningsföretaget ordnar med boende och resor till och från arbetsorten, samt hjälper till att lösa pendlingen till och från arbetet. Det handlar oftast om längre åtagande på några veckor än att bara hoppa in som vikarie i några dagar.

Bemanningsföretag styrs under flera regler och lagar såsom lagen om privat arbetsförmedling samt kollektivavtal. Sedan branschens födelse på 90-talet har det även tillkommit några förbättringar för de anställda såsom "likabehandlingsprincipen" som säger att du ska få arbeta med samma generella- och arbetsrelaterade villkor som fast anställda på samma plats med samma uppgifter. Sedan 2015 finns också lagen om "genomsnittligt förstjänstläge" vilket betyder att du har rätt till samma genomsnittliga lön som fasta anställda med samma arbetsuppgifter. Dessa saker kan dock undantas ur kollektivavtalet med bemanningsföretaget i utbyte mot andra förmåner såsom garantilön eller liknande. Därför är det också viktigt att du som anställd läser igenom avtal och villkor innan du skriver kontrakt med företaget.