Bruxweb

Webbdesign IT Företagande Innovationer

Maximera ditt företags vinst genom att sälja till offentlig sektor

Den offentliga sektorn köper varje år tjänster och produkter för oerhörda summor pengar. Den företagare som negligerar den affärsmöjligheten riskerar att gå miste om mycket pengar. Ofta ses det som ”mindre fint” att sälja till det offentliga, eller så tror man att det är krångligare än vad det är eller kanske mindre lönsamt.

Men så behöver det inte alls vara. Faktum är att med de förändringar som skett i LOU – lagen om offentlig upphandling – de senaste åren så har det blivit lättare att göra bra upphandlingar med större fokus på kvalitet. Nidbilden av en offentlig upphandling har annars varit att det bara handlat om att lägst pris, eller den som lyckas spela på upphandlingsunderlaget, som vinner.

Lär dig systemet

Lagen om offentlig upphandling må ha blivit bättre, men det är fortfarande en komplicerad lag som det gäller att ha koll på för att lyckas. Om du vill lära dig mer om LOU har Upphandlingsmyndigheten mycket matnyttigt på sin hemsida. Det kan också rekommenderas att ta någon till hjälp från specialister inom området som Magnus Josephson för att lära sig mer om LOU. Där kan du få hjälp i form av en utbildning inom området. För dig som ska göra stora affärer är det dessutom oftast värt att ta in en jurist för att både granska upphandlingens underlag och ditt egna anbud så att du slipper göra onödiga misstag.

Undvik fallgroparna, maximera möjligheterna

Upphandlande myndigheter har ofta en ovana att försöka vara smarta när de skriver upphandlingsunderlag med kriterier som styr mot ett så lågt pris som möjligt. Se till att du noga sätter dig in i allt, inklusive det finstilta. Här är det två saker som spelar in: det första är givetvis att se till att du och ditt företag inte förivrar er och fastnar i ett kontrakt ni förlorar pengar på. Det andra är att noga läsa igenom underlaget och se om det finns några svagheter i det som kan innebära fördelar för säljaren. Om du hittar några sådana finns det egentligen tre vägar att gå:

  1. Kontakta upphandlaren och påpeka det för att få till en förändring.
  2. Utnyttja svagheten och anpassa ditt anbud efter det. Dina konkurrenter lär göra det så då måste du också ta den chansen för att inte förlora.
  3. Avböj att lämna anbud.