Bruxweb

Webbdesign IT Företagande Innovationer

Tips för att starta konsultfirma

Sitter du på expertis som du kan dela med dig av till andra? Vill du vara med och förbättra något inom en hel bransch? Att bli en konsult kan vara vägen för dig!

Bygga upp en firma

Du behöver först och främst komma fram till en affärsidé som du kan bygga firman på. Ska du sälja konsulttimmar? Hålla workshops för andra företag? Starta en kurs? Att vara en konsult innebär flera olika saker och behöver defineras av dig innan du kan ge dig ut på marknaden. Du behöver komma fram till vad du har ett erbjuda och vad dina kunder vill ha eller behöver. Paketera din idé till ett affärskoncept.

Mål och delmål

Stapla upp vilka mål du vill nå med din firma. Målen ska gärna vara mätbara och inte bara subjektiva. Med mål kan du se om din strategi fungerar eller om du behöver förändra något i firman. Du kan ha en viss inkomst som mål med små delmål (efter första året ska jag kunna ta ut en minimumlön) eller ha målet att få in viss många kunder. 

Effektivisera

Ett nystartat företag har alltid problem med effektivisering, du har aldrig jobbat med det här tidigare och det tar tid att få in rätt vanor och arbetssätt. Men planera så noggrant du kan redan i uppstarten för hur du ska tackla alla arbetsuppgifter. Ett konsultjobb innebär mycket resande och du kan underlätta för dig själv genom att leja bort arbetet till någon annan. Det finns firmor som sysslar med att boka in andras affärsresor utefter personens preferenser. Du kan istället fokusera på att bygga upp ditt företag.